Fòrum

Benvingut i benvinguda Convidat 

Mostra/Amaga la capçalera

Benvingut convidat, per publicar al fòrum cal registrar-se.

Pàgines: [1]
Autor Tema:Fabricació de canyes
Canyabada
Novell
Entrades: 4
Permalink
Publica Fabricació de canyes
el: January 18, 2012, 14:20
Cita en la resposta

Hola,
vull inagurar la meua participació en aquest foro penjant l'enllaç del primer de 7 vídeos del taller de canyes de Pancho Sánchez, de Valladolid, en el que conta una història curiosa sobre l'origen del tipus de canyes que gastem a València. A mí m'ha semblat molt interesant:

ximo
Administrador
Entrades: 32
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: January 18, 2012, 14:54
Cita en la resposta

Moltes gracies canyabada. jo ho tinc "linkat" en una de les entrades.

http://xn--canyadedolaina-pjb.com/2011/09/09/pancho-sanchez-constructor-de-canyes/

Però me pareix interesant que ho recordes ja que les entrades antigues no solen ser molt visitades i hi han prou interesants. Si no ho has visitat, t'aconselle que al final del blog vages entrant en entrades mes antigues i voras coses que al menys per a mí son interesants.

Moltes gracies per la teva entrada i de segur que en un futur inmediat ens podrém ajudar mutuament.
Una salutació.

Ximo

Canyabada
Novell
Entrades: 4
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: May 31, 2012, 22:15
Cita en la resposta

Hola companys,
després d'una visita a Ximo molt instructiva, he continuat fent les meues provatures i experiments per a fer-me les meues canyes, i clar, açò provoca les primeres dificultats. El meu principal problema ara mateix es troba a l'hora de lligar les canyes. El meu procés és el següent:
-Pose els llistons de canya unes quantes hores a remulla
-Li faig el rebaix bast (incloent el rebaix a la zona de lligadura)
-Les torne a deixar a remulla un rato per la zona de lligadura
-Faig uns tallets i matxaque les fibres de la zona de lligadura
-Fixe la punta de la canya amb tefló o amb una pinza menuda
-Col·loque el tudeller a la posició adequada (uns 13mm de profunditat i 6.3mm de diàmetre) i li pegue una passada de fil, tensant per a que agafe la forma i faig un doble nuc.

En arribar a este punt, la majoria de vegades la canya ja m'ha vadat pel mig. A més trobe que tinc que fer molta pressió per a que els laterals de la canya queden apegats. De fet, en ocasions la canya es parteix i els laterals encara estan separats.

Sabeu què faig malament o a què es pot deure? Em podeu donar algun consell?

ximo
Administrador
Entrades: 32
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: June 1, 2012, 15:56
Cita en la resposta

Per lo que expliques, ho fas quasi com jo.
Fes una prova.... una vegada el tudeller posat en el cul, comença a lligar a mitant de la zona de la lligadura es a dir, que si quant tingues la lligada acabada ocupa 10mm, comença a lligar als 5mm aproximadament cap a baix i tanques la zona baixa, si es vada allá no pasa res. A continuació posali el fil de llautó als 10mm del cul i ves a poc a poc apretant-lo fins que els costats estiguen tancats,després deixa assecar i una vegada seca, fes el lligat definitiu.
Per altra part, si es vada mes ó mens fins a la fí del pont, no pasa res, pot arribar a ser una excelent canya sense cap problema, de fet, hi han dolçainers que es fan un tallet a la zona del pont per les dos pales per a donar consistencia al so i ...funciona de veritat.
Tin en compte, que quant lligues la canya i es bada, el badall pareix molt exagerat, pero quan s'asseca es un simple tallet.

Si no te dona el resultat esperat, intenta agafar una altra técnica, per exemple posant el fil de llautó primer i després en molta cura el tudeller.... ó banyant les tauletes molt menys temps, ja que per a mí en 2 horetes agafen una flexibilitat molt bona per a treballarles.
En fí, ves fent probetes que de segur que en la practica ho conseguiras perfectament. Per a conseguir fer bones canyes, armat de paciencia i anim, i....endavant.

Ximo

Canyabada
Novell
Entrades: 4
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: June 1, 2012, 21:56
Cita en la resposta

Gràcies pels consells. Aniré provant i ja us contaré resultats...

Canyabada
Novell
Entrades: 4
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: June 15, 2012, 11:07
Cita en la resposta

Hola companys,
primer que res vuic tornar a agraïr els consells de Ximo en quant a la lligadura, gràcies a ells he anat fent progressos al respecte. I clar, van eixint més problemes i dubtes:

-Quan de temps he de tindre la canya assecant per començar a fer-li el rebaix fi?
-Cal tindre la punta de la canya fixada amb una pinza o tefló mentre es seca, o una vegada lligada ja es pot retirar?
-He de mantindre la canya al tudeller mentre la rebaixe o la puc col·locar a un tudell per anar provant l'afinació?

Una de les coses que me passa sovint és que, una vegada lligada la canya i amb les pales prou rebaixades, aquestes continuen completament apegades i no agafen la forma elíptica que busquem, tinc que recurrir a forçar-les amb un fil d'alam. Conegueu algun tipus de raspat o mètode que m'ajude a sol·lucionar-ho?

D'altra banda també tinc dubtes amb els tudellers. Jo, de moment, he estat gastant-ne un parell casolans fets de ferro, amb l'inconvenient que en contacte amb la canya banyada es rovellen un poc. Els que apareixen a les fotos de al web semblen fets de llató i jo també havia barallat l'opció de fer-los d'alumini. Sabrieu dir-me els avantatges o inconvenients d'aquestos materials?

Bé, crec que de moment ja n'hi ha prou. Amb aquesta quantitat de dubtes és una meravella tindre una ferramenta com aquesta pàgina on poder ficar-los en comú. Amenace en enviar un altra bateria de preguntes en breu...

Salut!

ximo
Administrador
Entrades: 32
Permalink
Publica Per a: Fabricació de canyes
el: June 17, 2012, 18:19
Cita en la resposta

Hola canyabada,

Jo li faig el rebaix fí al dia seguent de lligarla, aproximadament 24 hores, no veig cap problema en que rebaixes en el tudell, es mes, pense que es convenient. Lo que t'aconselle, es que després de acabar en ella, la tornes al tudeller i la deixes al menys 5 ó 6 dies , així, el forat on está ubicat el tudeller, quedará totalment redó per sempre.

Ter altra banda, jo deixe la punta fixada unes hores ja que existeix la posiblitat de que al retitarlo es puga badar, encara que si ho retires en cura i subjetant la part del pont amb els dits, no sol pasar res.

Que se te queden de vegades les pales tancades es normal. Quant vages rebaixant, si no obrin, en unes alicates la obligues en el fil de llautó i obrirá segur. si no obri, continua rebaixant i si es menester, tenses un poc més el fil de llautó.

Efectivament els tudellers son de llautó, material que me va aconsellar el mecanic ja que contra l'alumini, ni es deforma tant facil ni es "pica" de tant de banyar-lo.

Ací me tens per el que necesites.

Ximo

Pàgines: [1]
Fòrum by cartpauj
Versió: 1.0.34 ; S'ha carregat la pàgina en: 0.017 segons.

 

Els comentaris estan tancats.