Fòrum

Benvingut i benvinguda Convidat 

Mostra/Amaga la capçalera

Benvingut convidat, per publicar al fòrum cal registrar-se.

Pàgines: [1] 2
Autor Tema:Tipús de canyes
vicent
Principiant
Entrades: 43
Permalink
Publica Tipús de canyes
el: January 20, 2012, 01:40
Cita en la resposta

Ximo he llegit una entrada antiga en la que parles de diversos tipus de canyes, entre elles unes que anomenes "blanquetes" de fil blanc , castellanes.Hi ha gent que te perjudicis en tocar en canyes "castellanes" i no sé per què, si sonen be,no cal retocar-les i la duració és bona, que més dona on les facen.
Les mesures tu mateix dius que no influeixen massa i hi ha'n de diverses mesures també fetes en valència.
Les que dius de muro, les empra molta gent i parlen bastant be d'elles, jo en canvi les he avorides ja que tot i ser barates ténen una duració molt curta, ja no per esgotar-se sinó per què és baden molt prompte, amés quasi totes tenen el La super baixet i has de anar retocant-les, aperillan-te a estropejar-les, no tots saben com fer-ho.De claramunt també n'he probat una i era tan blaneta que en voler fer el la agut, es colapsa i no sona,comentan-ho en més gent també els hi passa, i són de les més cares... també es va partit longituninalment abans d'ofegar-se.
Vaig probar una vegada unes castellanes de "dulzainas martin" que tenien el fil multicolor i les anunciava com a cañas para dulzaina valenciana, posava les mesures molt ben especificades però alhora de la veritat no corresponien en les mesures reals de la canya, resultaven curtissimes i impossibles de afinar donat que la distancia de les pales al pont eran molt poca.Una llastima perque roncaven com ninguna altra i tenien un so molt brillant i potent.
Proposaria que cadascu comente les seues experiències personals en els diferents tipús de canya que haga provat, pros i contres i consells per solucionar-los, no per fer propaganda ni critica , sinó per vore les opinions de la gent i orientar-nos alhora de provar canyes d'altres fabricants.

aribatanen
Novell
Entrades: 6
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 20, 2012, 19:37
Cita en la resposta

Hola Vicent,companys i companyes dolçainers i dolçaineres

Les canyes “blanquetes” de castella, van i prou. La gent les compra pq. tenen bon preu i totes sonen. Si a més saps retocar-les poden fer la seua funció. Jo les he utilitzat per a la gralla en claus, tant les de dolçaina com les de gralla que són un poc més amples i al final he canviat. Són canyes en les que és difícil donar expresivitat a la interpretació.
Crec que no cal anar tan lluny a per canyes, més aprop en tenim de millors.
Per a Dolçaina, fa anys que gaste de Claramunt i no tinc cap problema, la preocupació
per tindre una bona canya per a mi ja no existeix. No vos dic més.Vicent he donat noms
per a que no me digues aixo de “i torna-li” com he llegit que respongueres a algú en aquest mateix foro.
Ara falta lo que verdaderament importa: com decidir quines canyes vaig a gastar.
Aixó per a un altre dia, están fent Bob Esponja.

ximo
Administrador
Entrades: 32
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 20, 2012, 22:19
Cita en la resposta

M'agrada el tema que has proposat.
La veritat es que les canyes "blanquetes" com molt be dius, castellanes, a mí personalment no m'acoplen gens. Hi ha moltisima gent que les fa servir i estan contents en elles. No es questió de si es fabriquen ací o allá, es questió de que acoplen a una persona en una embocadura determinada.
Jo abans tocaba en les de Ahuir. personalment me funcionaben be (també es cert que les podía provar i elegir). Quant Ahuir va deixar de fabricar vaig probar les dels besons, que no anaben mal però un tudell de bon pas d'aire (que son els que jo faig servir) no entra en eixe tipus de canya, tenen el forat molt reduit, i les vaig desestimar. Vaig probar els tres modelos que fabrica Zasmusic, però al embocar no estaba comode al no tindre pont, (les fabriquen com les d'oboe i fagot però en mesures de dolçaina), al final les de Claramunt me varen acoplar prou millor i son les que faig servir actualment. També tinc fetes per mí que van molt be, però encara no he conseguit que isquen bones en un percentatge més elevat... tot arribará.
Les de Claramunt son cares però per a mí son bones. cuidantles poden durar moltísim, jo tinc tres mes d'un any tocant prou sovint i van be.
Com hem dit prou vegades, la canya es un mon, i no a tots ens acopla el mateig tipus de material, per aixó jo soc partidari de no trobar la millor canya al mercat si no que cadascú se la sàpia arranjar per a ell mateix.

Ximo

vicent
Principiant
Entrades: 43
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 21, 2012, 22:13
Cita en la resposta

Ja anem avantzant alguna cosa :CLARAMUNT 2 - ALtres fabricants 0
Tornaré a probar le de claramunt, a vore si la que jo vaig provar em va tocar la que no anava tant be. Per cert gasteu les de 12 o les de 18€ ? encara sols es poden aconseguir comprant-les per correu no?. S'ajuntarem uns quants companys que també els agraden per pagar les despeses de enviament a mitges.
Heu provat les de fil blau de muro?, que vos pareixen?, i les de escudero ? ja les ha endevinat, les primeres de fil blau i les de fil granate havies de menjar be per fer-les anar.Quant a les de els bessons de 2 que em vaig comprar, una ja no anava molt però provant de posar-la al tudell se me va desmuntar ( tampoc entrava) i amb l'altra no m'aclarisc amb ella; de barates , carissimes ja no les he aprofitat.En les de zas music estic completament d'acord amb tu

ximo
Administrador
Entrades: 32
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 22, 2012, 16:11
Cita en la resposta

Jo gaste les de 12€, encara que he provat les de 18€ i per a la meua embocadura tinc que retocales un poc, tant unes com altres. Una vegada adobades, a mi me van com un tir molt de temps.
La forma de treballar de Claramunt, (jo he estat en el seu taller), es clara i per a mí correcta. Com que te máquines que li fan una gran part de la feina, després de acabarles, les que no funcionen be, les tira al fem..... bueno no al fem, a bolses de plastic on jo he vist més de 10.000 canyes rebutjades baix el criteri de Josemi que es qui li les prova.
Cadacú pensará d'una manera però jo crec que es la unica de "garantir" que la canya que compres funciona.
Les de fil blau de Muro, no les he provat. vaig encomanar que me portaren un parell per vore i provar peró encara no les tinc. Te puc dir que el Xampo (urbalia Rurana) toca amb elles.... per algo será.
Les de Escudero no les he provat.

Ximo

aribatanen
Novell
Entrades: 6
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 24, 2012, 18:31
Cita en la resposta

Hola dolçaineres/dolçainers,

Jo gaste les de 18 euros i generalment no les retoque o si ho faig és molt poquet, sols quant la canya me va un poc dura i li lleve un pelet per a estar més còmode.
En lo que respecta als retocs, Ximo dona completa informació a la pàgina de La Canya.
Teníem pendent comentar com decidim quines canyes anem a gastar o millor dit com valorar correctament les qualitats de les canyes que estem provant.
Provar canyes d'un constructor no és comprar-li una canya, posar-la al nostre tudell de tota la vida i vore com sona. És tindre varies canyes d'eixe constructor, muntar-les en tudells de distintes mesures i tocar una temporada amb elles per obtindre conclusions fonamentades. Està clar que si una canya, directament no va, no cal perdre el temps.
La canya ha de entrar en la boca del tudell uns 5 milímetres i sense forçar-la.Si el tudell és massa gros, al estacar la canya, aquesta es desboca i es deforma, perdent aixi qualitats. Si per el contrari es massa prim, la canya entra molt i el tudell pot acabar tocant les pales per el interior dificultant la vibració i el pas de l'aire. Tenim que intentar sempre que el conjunt dolçaina-tudell-canya mos done el màxim rendiment. No podem malgastar una bona canya per culpa d'un tudell roin. Seria bo que els constructors ens recomanaren els tudells òptims per a les seues canyes.
Que penseu del tudell? Es tan important o estic equivocat i lo que compta és la canya?. Seguirem comentant ( si voleu ).

vicent
Principiant
Entrades: 43
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 24, 2012, 20:15
Cita en la resposta

Jo estic completament d'acort amb, per això demane l'opinió sobre canyes de gent que sol utilitzar-les.Pel que fa als tudells crec que també el desconeixement és generalitzat ( i parle per mi, el primer), quins son millors els tornejats de barra o els de chapa soldada; els cromats o els daurats; quan s'ha de canviar un tudell ( al pareixer la saliva al ser corrosiva els fa perdre propietats); quina mesura triar ( jo sempre havia sentit parlar de st 2 o 3 encara que no trobe diferències, a no ser que en el 3 he de bufar bastant més, I ara el meu mestre diu del 2 en avall se sent mes comode) es que la mesura sols afecta a la potència o volum del so o influeix també en la afinació i no sols parle de mes pressió d'aire en tot el registre; de quantes mesures se n'ha de tindre. Crec que no seria descabellat, donada la importància del conjunt, que tant els fabricants de dolçaines indicaren els tudells i canyes en els que es trau millor rendiment , com al reves, sempre des de l'honradesa i sense fins comercials ni lucratius ( tu dius que jo soc el millor pera tu i jo dic el mateis de tu).
Veges si hi ha temes per seguir comentant i clarificant conceptes i duptes al respecte.

lucasito
Novell
Entrades: 9
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 24, 2012, 22:22
Cita en la resposta

Hola,
Estic aprenent molt de vosaltres. però tinc un dubte jo també. Els tudells que jo tinc, no son ST1, 2, 3 o (no se si hi han mes), els meus son de 36 i 37. tinc un de 39 per a una canya que al retocarla sen va anar amunt en general i en aquest tudell funciona be. La numeració es la llargaria del tudell.
Me podeu dir les diferencies entre els ST i aon els puc comprar?. son equivalents als que jo gaste?. Vull porbar-ho tot!.

Gracies dolçainers.

vicent
Principiant
Entrades: 43
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: January 25, 2012, 20:11
Cita en la resposta

Tampoc en açò pareix hi haga un standar cadascu bateja els seus materials com li rota dificultant axí al comsumidor saber el que està comprant. Axí podem trobar Ab 1 ,Ab 2, Ab 3 .... St 1, St 2 , st3, .... Chk 1, Chk 2, Chk 3 ..... , Bs...... etc..
Supose que més o menys estaran normalitzades les mesures, tant de llargaria com de pas d'aire ( forat) .Però tant dificil seria etiquetar-los tots igual ?, per exemple 36 x 4,5 (llargaria x forat) i sabriem exactament què estem comprant.....

Ramon
Novell
Entrades: 6
Permalink
Publica Per a: Tipús de canyes
el: February 14, 2012, 18:50
Cita en la resposta

Hola. No se si heu provat les canyes de muro d'Alcoi, duien que van molt be. desde luego, jo soc nou en este mon però les les he probat i funcionen molt bei facils de tocar. lo que falta vore es la duració. Si algú les ha probat que me parle d'elles, jo estic content però no se si tenen defectes respecte a altres i quins son, si es pot millorar el so arranjant o més detalls.
Gracies

Pàgines: [1] 2
Fòrum by cartpauj
Versió: 1.0.34 ; S'ha carregat la pàgina en: 0.019 segons.

 

Els comentaris estan tancats.