arranjaments

 

Arranjaments

  Informació treta de tres fonts diferents, però fiables.

En aquest blog, donarem els resultats de les proves.

Una font 

Canya molla i suau; te els aguts baixos:

Tallar la punta de la canya amb molta cura i de un tall sec. Tallar molt poquet i provar; si es menes ter seguir tallant fins que es trobe la milloría desitjada.

 

Canya sorda; li costa vibrar:

Rebaixar la punta amb molta cura i provant; intentar que les pales queden el més simetriques possible..

 

Canya dificil de tocar en general: tant en aguts com en greus, que queden molt roncs:

Rebaixar del pont a la punta en V ó W; no oblideu ser cuidadosos i provar sovint. Deixant la canya el més simetrica possible.

 

Canya dura en els greus i alta en afinació.

Rebaixar els costats; si continúa dura en els greus, raspar amb molta cura el pont.

   Altra font

 Dividint la canya en zones, com es mostra en els dibuixos, podrém comprobar com afecta a cada una d´elles el funcionament de la canya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Zona groga, ens ajuda a que la canya siga més facil de tocar; la zona verda deu estar un poc més rebaixada que la  groga.

 

Si els aguts están massa alts i es dificil de controlar-ho, rebaixar la zona roja; si no es suficient, raspar la zona blava amb molta cura i provant sovint.

 

Si els aguts queden massa baixos, rebaixar la zona groga i amb molta cura la verda i la part final de la marró cap a la punta de la canya.

No es menester recordar que amb molta cura i probant sovint.

 

Si sona nasal, raspar lleugerament la part alta de la zona marró, tenint en compte el degradat progresiu cap a la punta i que si ens passem en la zona blava cap al fil, més complicada será afinar la segona octava.

 

Raspant la zona més propera al fil, aconseguim més greus en general i rebaixant la zona més prop a la punta, més aguts en general.

 

 tercera font

 

 

 

Raspat 1: Millora l´atac i tocar piano en tot el registre

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 2: Millora l´atac en el registre agut i dona més llibertat al atac dels greus

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 3: Atac més fácil; flexibilitat

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 4: Facilitat al registre greu, so més oscur

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 5: Facilitat al register greu

 

 

 

 

 

Raspat 6: Millora el register agut

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 7: Só més brilliant (Zona perillosa, raspar com a últim recurs).

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 8: Baixa un poc l´afinació, sobre tot el MI agut.

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 9: Puja  l´afinació del LA

 

 

 

 

 

 

 

 

Raspat 10: Puja els aguts (Zona perillosa, raspar com a últim recurs).

 

Anirem analitzant els diferents raspats i publicant els resultats.

Ximo

4 respostes a arranjaments

 1. vicent diu:

  Molt interessant, però em sorgeix un dubte; quan es parla de, baixa la afinaciò ,per exemple, del La, vol dir que raspant eixa zona s’haura de bufar més o menys? per què jo tenia entés que raspant eixa zona pujava el La, és a dir calia “bufar menys” per afinar-lo, per entendre’ns.
  Jo crec que si una nota està baixa vol dir que, bufant normalment es queda baixa i per tant cal mes presió d’aire per pujar-la i que estiga afinada, si estic encertat, tornant a l’explicació del La, “baixa la afinació del La”, deprés de raspar ahí caldria més presió d’aire? o estic equivocat en el raonament?.Estic un poc confòs, podries matizar-ho ? perfa.
  Gràcies

 2. ximo diu:

  Hola Vicent,

  El que significa exactament, es que si retoques per aquesta zona en molta cura, el resultat deu ser que en la mateixa pressió lógica que fas de una nota a altra, baixes l’afinació en el La.
  Es deu fer servir, quant tocant una dolçaina afinada, notes un desequilibri en una canya en concret al interpretar la nota La (que sen va per dalt). d’aquesta manera, entrarás a tocarla en més seguretat al estar la canya més compensada.
  Si veus al final del blog, en págines interesants, Llibres d’arundo donax, en el llibre “la caña en el bajo aragón” que es el enllaç “descargar libro 2009” en la página 91 i 92 podrás vore la font d’on esta tret aquest arranjament.
  I te puc dir que funciona!!.

  Gracies per el comentai i endavant.

 3. Pau Puig Olives diu:

  holaaaa.
  Buff, feia molt temps que no entrava en aquesta pàgina. Molt bon treball!!
  Però en les imatges d’aquesta última font sobre zones on rebaixar les canyes hi ha alguns errors, com el del raspat nº 9. El La no es puja, sinó que es baixa! Si es baixés malament aniríem, ja que el La en la dolçaina (utilitzes la que utilitzes) sempre queda un poc baixet, per poc que siga. Dius que has tret eixa font de l’Arundo Donax de 2009, bé dons eixos fulls son els que vam fer Blay i jo fa mooooolts (2000 o 2001) anys per als cursos de rebaixar canyes que fem i em vaig equivocar a l’escriure eixe punt i vaig posar “baixa el La” enlloc de “puja” (lapsus). Vam corregir eixe error per als posteriors tallers, però clar, eixes fotocòpies roden per ahí. Des d’aquí m’agradaria remarcar eixe error i demanar disculpes a tothom, tot i que ja fa anys, a apartir del segon taller, que el vam solucionar en els fulls que repartim. M’extranya, però, que digues que realment rebaixant ahí “baixa” l’afinació del La, perquè la meua experiència i la de Blay (que vam plasmar en eixos fulls) ens diu tot el contrari, però bé, això de les canyes és tant misteriós que tot és possible.
  Tot i això, estaria bé, doncs, que ho rectifiquésses per tal de no eternitzar eixe error (mea culpa). Per altra banda, les zones que remarques en color son un poc imprecises i poden “despistar” a una algú que començe a rebaixar a partir d’aquesta informació i sense algú que el guie.
  Per últim dir-te que caldria posar de qui son i d’on venen les fonts que cites, per tal de saber de què i de qui parlem i que, en cas d’error, ens puguem posar en contacte amb la persona que ha originat el document que es cita.
  Res, feia molt que no entrava a la pàgina i t’he de dir que has fet bona feina. Ara la seguiré visitant. Gràcies!

 4. ximo diu:

  Hola Pau,

  Moltes gràcies per l’aclaració.
  Com molt be dius, dec fer menció d’on he tret l’informació. Jo sempre faig referencia a la font, encara que de vegades no se qui es l’autor… si que dic, i inclús faig un link al lloc especific on está l’informació.
  Jo t’agraisc profundament la correcció…. que la vaig a fer efectiva ara mateix….
  M’agradaría resaltar, que en aquest lloc tan sols es preten recopilar tota la informació possible per a que estiga al avast de tothom, i com vaig dir en començar… que quede lo més clar possible qualsevol tema al voltant de la canya de dolçaina.
  Per cert… lo d`arundo donax, no son apunts, es un llibre que en el seu día jo vaig comprar (llibre i CD), i ara es pot descasrregar en PDF ací: http://arundodonax2009.blogspot.com.es/
  Jo segueisc el teu trevall…. se que ets un crack!.
  Tira una maneta en lo que cregues convenient i de segur que tots millorarem!!.
  Repetisc… Gràcies Pau!!!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *