raspats

 

 En U:   So més clar que el raspat en W; costats menys raspats per aconseguir més potencia; linia central fina per aconseguir un so clar. Deixar la punta fina per a que facil-lite l´emissió.

 

 

 

 

 

En V:   Sonoritat més clara i delicada, so menys potent. Punta més rebaixada que el raspat W. 

 

 

 

 

 

 

 En W:   Linia central menys desbastada per a donar consistencia al só. Es raspen com 2 canals als costats i facil-lita els greus. Deixar la punta fina per a que facil-lite l´emissió

 

7 respostes a raspats

 1. Cynthia diu:

  Per experiència, amb les canyes d’oboè, el raspat en W funciona molt bé perquè és important que una canya conserve la part central, el cor de la canya, que com molt bé dius, li dona consistència. De totes maneres, he d’afegir que encara que el raspat que utilitze conserva la part central, es pareix mes a una U atravesada per el mig, que a una W.
  Enhorabona, Ximo, la web ha quedat molt be i per fi tothom pot compartir la feina que has estat fent durant tant de temps

  • ximo diu:

   Moltes gracies Cynthia per el teu comentari.
   Justament aquesta deu ser l’essència d’aquest blog. Que cadascú expose els seus coneiximents i la seua experiencia. Prenc nota del teu comentari.

 2. Jaume (Anglès - Girona) diu:

  Hola Ximo.

  Aquests raspats serveixen per qualsevol tipus de canya? Aquí, als voltants de Girona, les canyes més habituals són les castellanes (de fil blanc, lila o groc), i no sé si aquestes recomanacions també són útils per aquests tipus de canya.

  Gràcies!

  jaume

 3. ximo diu:

  Hola Jaume!.

  En principi, els arranjaments valen per a tots els tipus de canyes de doble llengueta. Com comenta cynthia, que es dolçainera i oboista, es molt similar.
  Si ho fas en canyes on el pont está definit, com les de dolçaina valenciana, gralla, dulzaina castellana etc. els raspats son exactament iguals. De fet, els pots vore publicats en un dels llibres d’Arundo donax:

  http://arundodonax2009.blogspot.com/

  Moltes gracies, Jaume per la participació.

 4. jaume diu:

  Gràcies per la resposta Ximo!

  Ens han passat unes canyes de pala per acabar de retocar i totes “pequen” del mateix: en les notes inferiors, fan galls. A veure si en podem salvar alguna!

  Seguim en contacte!

  • ximo diu:

   Com son eixes canyes de pala?, son les quadrades i escarvades per dins que fan servir alguns grallers?. Jo no controle gens aixó, però tinc curiositat!!.

   Exacte, seguim en contacte i anem fent!!.

   Gràcies!.

 5. DAVID diu:

  Hola a tots

  Jaume, encara que no coneixia els raspats amb la inxa de gralla, caldria saber de quin constructor
  o on les compres.

  Amb les que jo toco, no es molt normal el que dius, però pinta que t´as passat repelant la inxa.
  Amb les de gralla almenys, no ho facis d´una atacada, és millor que primer vagin dures, i després anar repelant, pensa que comencem amb un material sec, i al humitejar-lo per a raspar, pot ser que vagi bé però al cap d´uns dies la canya varia les seves propietats, millor anar poc a poc, i més si tens la costum d´apretar massa la inxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *