Manteniment de la canya

 

El manteniment de la canya comença per una serie d’accións de forma metodica que sempre hi ha que intentar complir.

 

 Açí vos parle de experiencies de gent en la que he parlat i en la meva mateix.

 

 Abans de tocar, si es pot banyar la canya a casa baix l’aixeta si vas aprop, ó bé portarse un cubilet d’aquells de carrets de negatius de fotos , en aigua dintre per a poder banyar la canya 5 minutets abans de començar, evitarás que s’infle per a estar preparada per a tocar, en la teva saliva, que sol ser corrosiva i va poc a poc restant les caracteristiques de flexibilitat a la canya, i s’inflará en aigua que es menys corrosiva. Després es inevitable que al tocar es banye en saliva però el inflat s´ha fet en aigua i ja hem evitat una acció més de envellir la canya.

 

 Despprés tocar com sempre, i al acabar de tocar, neteja la canya prou a conciencia tant per dintre com per fora.

 

 Antigament, es llevaba la porquería inevitable de dintre de la canya en una ploma de colom, o de qualsevol altre au, també es feia en la punta de una agulla fent l’acció molt perillosa perque facilment es podía trencar alguna pala. També es feia servir un troç de cartró que posaben per entre les pales, les tancaben amb els dits i tiraben cap a fora arrosegant la bruticia ó també es feia la mateixa acció en un plastic d’aquells que es posaben dintre targes etc….

 

 Ja més endavant es feia servir els palets aquells de netejar pipes de fumar que es venen als estancs amb molta més eficacia que les anteriors formes. Sempre posant el palet per el tudell amb molta cura i fent que sortira per les pales.

 

 Jo ara faig servir uns palets que son com els de netejar pipes però en el fil ferro més prim amb una fibra mes suau que els palets de pipes. Els distribueix Paco Bessó de L’Alfaç del Pí i si vas en cura i ho fas repetidament baix de l’aixeta deixa la canya perfectament neta sense apenes perill de trencament.

 Jo els faig servir abans de tocar per a tindre la canya banyada i preparada i després de tocar per a netejar-la i em van molt bé.

 

 Per fora sols posant-la baix de l’aixeta y passant un raspall de dents infantil (que te les fibres super blanetes), es queda molt neta. Es guarden en lloc sec i ventilat fins que s’eixuguen completament.(dintre de les caixes que normalment portem, amb forats es correcte).

 

 No s’aconsella fer servir cap producte quimic. Per eixemple algúns dolçainers de tant en tant possaven la canya en aigua oxigenada rebaixada en aigua destilada a parts d’una a tres. Les canyes quedaben molt netes però perdien caracteristiques rapidament.

 

 Be, cadascú que ho faci com desitge però si una canya está cuidada, neta i ben mantinguda, la seva vida augmenta considerablement, jo he tocat en algúnes canyes 2 anys i algunes d’elles encara funcionen molt bé.

 

 D’esquerra a dreta:

1- Cartró.

2- Plastic de targes.

3- Agulles.

4- Netejador de pipes de fumar.

5- Netejador de Paco Bessó.

 

 

Quant a ximo

Soc Dolçainer de Massalfassar, amb moltes ganes de aprendre i de investigar. Soc un entusiasta del mon de la canya musical, però especialment, de la canya de dolçaina que es el meu instrument. Tot va començar llegint un llibre de "Arundo Donax", de Puebla de Hijar en Terol.......
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a Manteniment de la canya

 1. josep sebastià diu:

  Llegint açò m´ha vingut al cap un problema amb el que me trobe de tant en tant, especialment quan toquem en climes amb un baix grau d´humitat. La qüestió és com mantenir la humitat de la canya quan ens veiem obligats a deixar l´instrument uns minuts (per exemple en una actuació d´escenari deixes la dolçaina per a agafar un altre instrument ).
  En torna a tocar la canya s´ha secat i de vegades es tanca o es deforma per la perdua de humitat. Si la mantenim en un cubilet amb aigua es banya en excés i perjudica el so. Algú té un invent que ajude en estos casos ? ” si aneu a tocar a Conca en el mes de juliol …”
  AU!!!

 2. ximo diu:

  Al fí una mica de llum al tema que proposes. Fes una ulladeta a aquest dispositiu que fan servir els gaiters.

  http://www.sitocarracedo.com/higrometro.htm

  Salut

  • josep sebastià diu:

   Ximo, t´agraisc el teu esforç en intentar ajudarme, però he de dir-te que aquest aparell que apareix a la foto és un mesurador per a calibrar la humitat que el higrotapón transfereix a la palleta de gaita. Tinc un higrotapón fa algún temps que utilitze en el meu sac de gemecs. Es un dispositiu que per a una canya de les dimensions de la nostra no seria efectiu. Pensa que està ideat per a una palleta molt xicoteta, en un instument amb un con molt estret i en el qual, a més, la palleta está dins d´una borsa. Moltes gràcies per l´intent.
   Au!!!

 3. ximo diu:

  Be, de tota manera seguirem investigant sobre el tema i… si algú ens pot ajudar….superagraïts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *