Roncar la canya

 

 Fer roncar una canya es molt important a l’hora de saber si la canya va a funcionar correctament.

  El lloc on emboquem i la canya ronca més greu i més clarament, es el lloc optim d’aquesta canya per a tocar.

  Si la canya no ronca o ronca sense claretat, será una canya “mediocre” si no la ajustem.

  Quant una canya no ronca però si que pita, en ocasions (si el pont no es molt gros), fent-la un poc més curta (molt poc), i ajustant-la de nou es pot fer anar. Si quedara un poc més alta d’afinació (per tallar-la), ajustant-la com es relatata en els apartats d’arranjaments i raspats farem que funcione correctament.

  Molt important es no confondre que no ronca perque li sobra fusta, en perque ens hem passat raspant-la. En aquest segon cas es on farem lo descrit anteriorment.

  En definitiva, una canya que la fas roncar greu i clarament embocant aprop del pont, es a priori, una ferma candidata a ser una bona canya.

  La canya es fa roncar de la seguent manera:

  Possant la canya en el tudell i embocant com su anarem a tocar, sense presionar gens la canya però sense deixar que s’escape l’aire, bufem amb poca pressió i anem variant el lloc d’embocadura fins que notem que la canya comença a roncar. Una vegada trovat aquest punt, anirem jugant lleugerament en la possició fins que ronca clara i greument.

  Si no es així,caldría ajustar-la.

 

La posició per a fer roncar la canya es la de la imatge.

 

 

Seguidament podeu escoltar com ronca la canya.

httpv://www.youtube.com/watch?v=shUXI7IhJjI&feature=feedu

 

 

Quant a ximo

Soc Dolçainer de Massalfassar, amb moltes ganes de aprendre i de investigar. Soc un entusiasta del mon de la canya musical, però especialment, de la canya de dolçaina que es el meu instrument. Tot va començar llegint un llibre de "Arundo Donax", de Puebla de Hijar en Terol.......
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Roncar la canya

  1. Cynthia diu:

    Completament d’acord amb tot açò que dius. Si estàs fent la canya, proves a roncar i no ho fa, ja pots descartarla. Les canyes que no ronquen, no desprenen prou so, per molt que bufes no sonarà més. En aquest cas els oboistes diguem que la canya no tira. Se pot intentar arreglar raspant un poc la part de baix de la punta o els laterals de la linea de simetria de la canya. No se si aquest mètode s’assembla molt al que utilitzes tu, però espere que almenys et servisca per a provar cosetes.

  2. ximo diu:

    Gracies Cynthia, els teus comentaris sempre son importants.

    Jo el que faig normalment es diagnosticar si el que passa es que sobra fusta. Si es així, seguisc rebaixant en trellat fins que va roncant i ja remate. Si per el contrari no ronca i les pales están molt rebaixades significa que m’e passat en el rebaix i en eixe cas…. al fem.

    Provaré el que comentes quant tinga una en les condicions descrites.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *