Canyes badaes

Arrel de algunes converses que he tengut, m’agradaría que tothom el que volguera, contara la seua experiencia o simplement la seua opinió al respecte del tema.

  Les canyes que están badaes en la zona del pont, baix el meu punt de vista, no deuríen ser retirades per diferents raons, (clar está que visualment no son “comercialitzables”, però son canyes tant bones o en ocasions millors que les que no baden).

 

Primerament, la vida de la canya no merma gens.

Jo n’he fet, s’han badat,  les he desmontat i en la part interna, (comparant-les en altres que he desmontat i no han badat) no sols no han trencat, sinó que al tindre la curvatura major, tenen més pas d’aire i han demostrat  sonar més potents.

De fet, hi han zones on el mateix constructor de canyes, els fa un clavillet per a que a l’hora de lligar, Baden!. Sobre tot quant son canyes que se van a utilitzar per a tocar per el carrer, ja que trauen més potencia.

Jo personalment, soc des que intenta que no baden, però de tant en tant succeeix.

Com ja he explicat, la meua experiencia diu que totes son bones, cadascuna en el seu lloc, però les badaes també.

 

 

Quant a ximo

Soc Dolçainer de Massalfassar, amb moltes ganes de aprendre i de investigar. Soc un entusiasta del mon de la canya musical, però especialment, de la canya de dolçaina que es el meu instrument. Tot va començar llegint un llibre de "Arundo Donax", de Puebla de Hijar en Terol.......
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Canyes badaes

 1. vicent diu:

  Jo personalment, he tocat amb unes i altres i no he trobat diferencia ni per a be ni per a mal.
  Deu ser millor que no baden, per que en una conversa amb claramunt em va dir que de 18€ no n’anava ni una badada o siga que en teoria han d’anar millor, si en l’opinió d’un professional de la categoria de Claramunt només per haver clavillat ja les passa al “muntó de les de 12.
  Jo continue pensant que la materia prima és el major factor en la duració i en la qualitat, i potencia del so.Quan compres alguna cosa t’has de fiar del venedor, que tot i la bona intenció el que vol és vendre i normalment ell tampoc cultiva així que podem estar comprant una materia prima “tallada quan toca i amb el temps i les condicions d’assecat idonies” i no ser així, potser per les propies exigencies de mercat ,falta de canya amb eixes condicions ,etc…
  Ës la meua humilde opinió, un novell en el tema.

 2. Toni Vidal diu:

  Desde fa alguns anys toque amb les meves propies canyes. Estic content amb el resultat, i pareix ser que els companys que toquen amb les meves canyes tambe ho estan, lo que no implica que ho done ja tot per sabut, ja que a pesar del temps que fa que construeixc canyes, continua siguent un mon que considere desconegut i totalment per descobrir. Actualment continue fent sutils varacions a mode de prova per a extraure conclusions, algunes encertades i altres no tant. En el meu cas si que busque que baix del pont bade la canya, de manera que amplie l’obertura de la caixa de resonancia de la canya i augmente d’eixa manera el volum del so (lo que no implica que altres canyes que no baden no tinguen un bon so). Així i tot, i com he dit abans, encara estic en periode de constant investigació.

 3. ximo diu:

  Hola Toni,

  Com molt be dius, les canyes, guarden molts misteris, però per a mí, el raonament, es que están fabricades a partir de una planta, on cada una varia (encara que siga subtilment) de una altra, a les hores, les mesures en la fabricació i els arranjaments no son una ciencia exacta ni molt menys. exactament estem en un mon molt desconegut on tota investigació es poca.

  M’agradaría parlar amb tú i cambiar impressions,

  Gracies per el comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *